Η παθητικότητα της σημερινής νεολαίας

του Βασίλη Τόλα

Οι νέοι ως μεγάλη μερίδα της  κοινωνίας  αναμφισβήτητα αποτελούν τον πυρήνα της δημιουργικότητας και της προόδου. Φέρουν την ευθύνη συνέχισης του πολιτισμού κάθε χώρας βασιζόμενοι σε ποικίλες αξίες, κληρονομημένες από τις παλαιότερες γενιές, οι οποίες εκφράζουν την προσωπικότητα του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η προϋπόθεση για την πολιτιστική ανάπτυξη είναι η συλλογική δράση και η ενεργή συμμετοχή κάθε νέου ατόμου στα κοινά.

Είναι φανερό όμως ότι μεγάλο μέρος των νέων επιλέγει πλέον την αποχή από τα κοινά και δεν ενεργεί για την επίλυση διαφόρων, σημαντικών και μη, προβλημάτων που υφίστανται καθημερινά στον κοινωνικό του περίγυρο. Ασφαλώς και το αδρανοποιημένο άτομο αποφεύγει συχνά και τα δικά του προσωπικά προβλήματα  χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο.

Η παθητικότητα που περιβάλλει πολλούς από τους νέους συνανθρώπους μας σαφώς και δεν εμφανίστηκε αυτόματα. Ένα πιθανό αίτιο γι’ αυτή τη κατάσταση θα μπορούσε να είναι το οικογενειακό περιβάλλον του παθητικού ατόμου, που το ώθησε από πολύ μικρή ηλικία είτε να είναι ανίκανο να πάρει θέση σε ποικίλα ζητήματα που το αφορούν ως μέλος της κοινωνίας, είτε να ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό του συμφέρον δημιουργώντας σχέσεις συμφερόντων με τα άτομα που συναναστρέφεται . Και τα δύο αυτά αποτελέσματα έχουν επιβεβαιωμένα αρνητικά αποτελέσματα για το συλλογικό συμφέρον σε μια κοινωνία, η οποία αδυνατεί να προοδεύσει και να αναπαράγει νέες ιδέες και αντιλήψεις.

ImageΌπως και να έχει η κατάσταση, είναι γενικά αποδεκτό πως τα νεαρά άτομα που επιλέγουν την αποχή από τα κοινωνικά ζητήματα δεν θα έπρεπε να απομονώνονται από το υπόλοιπο του κοινωνικού συνόλου των νέων. Ούτως ή άλλως, ένα ευαισθητοποιημένο, «ενεργοποιημένο» άτομο δύναται να ενθαρρύνει ένα άλλο άτομο με παθητική συμπεριφορά στην ενεργό δράση, στη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.

Συμπεραίνοντας, προκειμένου οι νέοι να μπορούν να αποτελέσουν πηγή δημιουργικότητας, έμπνευσης πνευματικής προόδου και να ενθαρρύνουν έτσι άμεσα την δικαιοσύνη και τις αξίες που δημιουργούν σωστούς, ανοιχτόμυαλους και φερέλπιδες ανθρώπους απαιτείται να μπορούν να ενεργούν. Μέσω της συμμετοχής στα κοινά και της ευαισθητοποίησης μπορούν να εκπληρωθούν οι στόχοι της σωστής εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης ,της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s