Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

του Θάνου Γκαϊδατζή

Είναι γεγονός ότι απ’την εξάπλωση της κρίσης στην χώρα μας και την μετέπειτα εξάπλωσή της σε άλλα κράτη-«αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης, βγήκε στην επιφάνεια η αποτυχία της φιλελεύθερης οικονομικής φιλοσοφίας της ένωσης, που ήρθε αντιμέτωπη με τα εθνικά συμφέροντα των λαών. Από τότε το μέλλον της Ευρώπης μοιάζει πιο αβέβαιο από ποτέ.

ImageΚατά τη γνώμη μου, για να μπορέσει να ξεφύγει απ’την κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να επεκτείνει τους ορίζοντές της και να πάψει απλά να είναι μια νομισματική και οικονομική ένωση, αλλά να γίνει μια Ομοσπονδία κρατών, η οποία θα έχει μια ενιαία κυβέρνηση με αρμοδιότητες και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως η παιδεία και η υγεία.

Σ’αυτή την Ομοσπονδία όλα τα μέλη θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση και ίσες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα είναι αδύναμοι αλλά ισχυροί και θα έχουν μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της Ένωσης. Μέσω αυτού του εγχειρήματος τα κράτη μέλη, πραγματικά ενωμένα πλέον, θα παίρνουν κοινές αποφάσεις και οι ευρωπαϊκές αγορές θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενώ θα υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία.

Όλα αυτά βέβαια είναι πολύ δύσκολα στην πραγματοποίησή τους, καθώς απαιτείται οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης να κάνουν πολλές παραχωρήσεις και να προσφέρουν πολλά περισσότερα από τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη, έτσι ώστε να υπάρξει μια εξισορρόπηση μεταξύ των κρατών. Αν δεν πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους ριζικές μεταρρυθμίσεις, τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη μέλη, αφού σε πρώτο στάδιο εκχωρήσουν εν μέρει την ανεξαρτησία τους, τελικά θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν απ’την Ε.Ε.

Αυτό το γεγονός θα σημάνει και  το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s