Αναζητώντας το(ν) Υπέροχο

της Νίκης Κωνσταντίνου Σγουρού

~Διαβάζοντας ένα βιβλίο ή αλλιώς περιμένοντας μία ταινία~

ImageΟ Γκάτσμπυ –ο υπέροχος Γκάτσμπυ- του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ είναι όντως αυτό που αναζητά κανείς ως υπέροχο και μοναδικό. Είναι ένας ήρωας, κλασικός λογοτεχνικός, με έντονα συναισθήματα και πάθη.

ImageΟ Γκάτσμπυ έχει γίνει ήδη ταινία, το 1974, με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Μία Φάρροου. Ίσως λιγάκι φτωχή μπροστά στο μεγαλείο και τη λάμψη του βιβλίου. Το βιβλίο από μόνο του, εξαιρετικά περιγραφικό και τρομερά γρήγοροo, σε τραβάει σαν μαγνήτης και σε στέλνει απευθείας στα τρελά ‘20s. Live fast – die young, το μότο της εποχής που χαρακτηρίζει τη γενιά αυτή σαν να σκεπάζει όλο το βιβλίο, σαν να ψιθυρίζεται κάθε στιγμή, από κάθε ήρωα, άλλες φορές το ακούς υπόγεια σαν δεδομένο και άλλες φορές δυνατά σαν προσταγή!

Ο Γκάτσμπυ όμως ξαναγίνεται ταινία. Λαμπερό καστ, ακριβή παραγωγή. Το τρέιλερ σου κόβει την ανάσα. Μετράω μέρες, μήνες κ.τ.λ..

Γιατί όμως τώρα; Γιατί ένας υπέροχος σπάταλος εμφανίζεται στη ζωή μας τώρα;Image

Ο Φιτζέραλντ γράφει τον Γκάτσμπυ μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, το πρώτο ίσως γεγονός που συγκλόνισε τόσο έντονα τον κόσμο. Η αριστοκρατία κατέρρευσε και οι άνθρωποι δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι… Μια νέα τάξη δημιουργείται αποκτώντας όλο και μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή. Ο πλούτος λάμπει σκεπάζοντας επιδέξια ακρωτηριασμένα χέρια, εγκαύματα, βαθιές ψυχικές πληγές, θανάτους, εκτελέσεις… Η σαμπάνια, τα πρώτα μίνι, τα κοντά μαλλιά, τα τσιγάρα αντικαθιστούν πρόσωπα που δε θα ξαναϊδωθούν ποτέ…

Με λίγα λόγια η φαινομενική χαρά σκεπάζει τη μαυρίλα της προηγούμενης γενιάς και σκάει σαν πυροτέχνημα στον ως τότε σκοτεινό ουρανό. Ίσως λοιπόν αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, κόντρα στη μιζέρια είναι μια στάλα αισιοδοξίας, μια χαρούμενη πρόβλεψη για το μέλλον, ένας Γκάτσμπυ, ένας Υπέροχος με μεγάλα πάρτι…

Ίσως λοιπόν η γενιά που θα βγει από την κρίση γεννήσει υπέροχους σπάταλους με ανεκπλήρωτα συναισθήματα, νέες ιδέες για να αντικαταστήσουν τις παλιές… ένα μότο ίσως; Μπορεί όμως πάλι και να γεννήσει απλά σπουδαίους καλλιτέχνες…

Image(!) Το βιβλίο «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» του Φ.Σ. Φιτζέραλντ σε μετάφραση Φ. Κονδύλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σε νέα μετάφραση από τον Ά.Μπερλή το βιβλίο κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ» από τις εκδόσεις Άγρα.

Η ταινία «The Great Gatsby» σε σκηνοθεσία J. Clayton με πρωταγωνιστές τον R. Redford και τη M. Farrow, γυρισμένη το 1974, κυκλοφορεί σε DVD.

Η νέα παραγωγή βασισμένη στο μυθιστόρημα σε σκηνοθεσία B. Luhrmann με τον Leonardo di Caprio και C.Mulligan προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s