Από μια φωτιά…

του Αλκέτα Μουρτζόπουλου και της Ιφιγένειας Παπούλη

ImageΣτα τέλη του Αυγούστου μπαίνουμε στην πιο καυτή περίοδο του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας, των ισχυρών ανέμων και της έντονης ξηρασίας μπορεί να μετατρέψει τα δάση σε πραγματικά μπουρλότα.

Στις 16 Αυγούστου του 1989 ξεσπά στη Θάσο μια καταστροφική πυρκαγιά που εν τέλει θα κάψει πάνω από 96.000 στρέμματα γης, μέγεθος μεγάλο όσο περίπου το μισό νησί. Οικισμοί και χωριά εκκενώνονται ενώ η φωτιά καταστρέφει περιουσίες και ολόκληρα δάση. Συνολικά, μαζί με τις σποραδικές πυρκαγιές του ’84 και του ’86, τη γενικευμένη πυρκαγιά του ’85 και την ανεξέλεγκτη και πολύ εκτεταμένη πυρκαγιά του ’89, καίγονται πάνω από 220.000 στρέμματα γης. Λόγω των προσπαθειών που έγιναν από εθελοντές, επίσημους αλλά και ανεπίσημους φορείς, τα περισσότερα καμένα στρέμματα θα δενδροφυτευτούν κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων.

Μέχρι σήμερα τα πυκνά αναγεννημένα δάση βρίσκονταν στη φάση της εφηβείας τους και μια ενδεχόμενη πύρινη επίθεση θα έδινε απλώς τη χαριστική βολή. Κι έτσι κι έγινε, αφού μια φωτιά ξεκίνησε λίγο πάνω από την ορεινή Καλλιράχη, επιβεβαιώνοντας έτσι δυστυχώς προβλέψεις πολιτών αλλά και αρμοδίων. Μικρή όμως, και εύκολα ελεγχόμενη. Τα μελτέμια είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, όπως είναι άλλωστε το φυσιολογικό. Η φωτιά ξέφυγε κι εξελίχθηκε σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Οι εφιαλτικές μνήμες του ’89 ξαναξυπνάνε.

16.08.2013

Ξυπνάς. Κι όλο φυσάει, και δε σταματάει να φυσάει. Όχι πανικός, όχι πριν ο αέρας γυρίσει σε νοτιάς και η φωτιά γυρίσει στην πλαγιά πάνω από το σπίτι. Τώρα, ναι, πανικός. Τρέχεις εδώ κι εκεί σα τρελός, φορτώνεις πράγματα στο αμάξι, δίνεις εντολές ασυνάρτητα. Οι υπόλοιποι γελούν και θυμώνεις. Δε ξέρεις με τι. Με αυτούς που δε συμμερίζονται την αγωνία σου -ή τουλάχιστον δε το δείχνουν τόσο; Με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που αργούν να έρθουν; Με το κράτος που μετά από αμέτρητα πρόστιμα της Eυρωπαϊκης Ένωσης συνεχίζει να αφήνει ανοιχτές χωματερές εν καιρώ καύσωνα, ξηρασίας και μελτεμιών;

Μετά από ώρα, ήχοι που μοιάζουν βγαλμένοι από περασμένους καιρούς: «Ήρθαν, ήρθαν!» Βλέπεις αεροπλάνα, ανάβουν σπιθούλες αισιοδοξίας. Η ώρα περνά. Τι να σου κάνουν ντε δυο αεροπλάνα κι δυο καημένα ελικόπτερα; Συλλογίζεσαι και λυπάσαι περισσότερο από εσένα τα παλικάρια, μέσα στα αεροπλάνα. Ώρες ατέλειωτες, περνάει και το μεσημέρι, κάνουν τον ίδιο κι απαράλλαχτο κύκλο: βουτιά για νερό στη θάλασσα, επιστροφή στην εστία της φωτιάς, άλλη μια επικίνδυνη βουτιά, και στο βουνό, απελευθέρωση του νερού. Δε σβήνει η φωτιά, και πάλι απ’ την αρχή… Το βράδυ, όταν αυτά σταματούν, ένα πυροσβεστικό όχημα παρκάρει έξω από το σπίτι. Η νύχτα δύσκολη, το βουνό είναι κατακόκκινο και τυλιγμένο ολοκληρωτικά στις φλόγες.

Ξημερώνει μια μέρα ξερή. Μικρές εστίες εδώ κι εκεί. Όλο το βουνό είναι καμένο, μαύρο. Έχει έρθει στρατός και πολλή πυροσβεστική. Τα αεροπλάνα έγιναν τώρα τέσσερα και τα ελικόπτερα τρία. Όλα είναι ομολογουμένως πολύ καλύτερα. Κι η μέρα περνάει έτσι, πασχίζουν όλοι να επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους ρυθμό, όσο αυτό είναι δυνατόν. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, φυσικά και δεν έχει τελειώσει. Αναμένονται αναζωπυρώσεις και μικρές φωτιές για τις επόμενες μέρες. Εύχεσαι για ψυχραιμία, υπομονή, καθώς και ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο ξημέρωμα στο τέλος της μέρας.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν ανοιχτά. Τι, ποιος, γιατί; Πώς μπορεί να σταματήσει ή, έστω, να περιοριστεί; Ναι, τα ερωτήματα παραμένουν πάντα ανοιχτά.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Από μια φωτιά…

  1. Pingback: #σπείρα_καλακαίρι | σπείρα

  2. Pingback: #σπείρα_καλoκαίρι | σπείρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s