για τις Τραχίνιες του Σοφοκλή, στους Φιλίππους

της Νίκης Κωνσταντίνου Σγουρού

ImageΘα ήθελα να σας προτείνω δύο πράγματα. Πρώτον, να βάλετε στο πρόγραμμά σας για του χρόνου ή για το υπόλοιπο του καλοκαιριού μια επίσκεψη στο φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου. Και δεύτερον να παρακολουθήσετε τις Τραχίνιες του Σοφοκλή, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, αύριο, 27 Αυγούστου, στο θέατρο Δάσους.

Εγώ είχα την τύχη να τα συνδυάσω. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Το  αρχαίο θέατρο των Φιλίππων ήταν γεμάτο νέο κόσμο. Ο θόρυβος από το δρόμο ξεχάστηκε γρήγορα, αμέσως μόλις ξεκίνησε η παράσταση, η οποία με κέρδισε από το πρώτο λεπτό. Είχα αρκετό καιρό να δω μια αρχαία τραγωδία, στην οποία οι ηθοποιοί να μιλούν φυσιολογικά, να νιώθουν το κείμενο και όχι να το απαγγέλλουν ακολουθώντας την κλασική μανιέρα, που επιλέγουν συνήθως οι σκηνοθέτες. Οφείλω να παραδεχτώ πως ήμουν θετικά προκατειλημμένη για την ερμηνεία της Άννας Μάσχα (Δηιάνειρα), η οποία δεν με απογοήτευσε καθόλου. (Μετάνιωσα άλλη μια φορά που δεν πρόλαβα να πάω στο Mistero Buffo το χειμώνα.) Όπως μου άρεσε επίσης και το παίξιμο όλων των ηθοποιών (Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου κ.α.) που ταίριαζαν άψογα με τους ρόλους τους. Ο χορός με πολύ όμορφη φωνή και κίνηση έδινε τον τόνο στην παράσταση, ξεχωριστή η κορυφαία, Άννα Καλαϊτζίδου. Τα κουστούμια λιτά, κυρίως πλεχτά, ακολουθούσαν τις κινήσεις άψογα. Πολύ ενδιαφέρουσα κι η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή που συμπλήρωνε τα λόγια των ηρώων και έντυνε τα τραγούδια του χορού, με εξαιρετική τη διαρκή παρέμβαση των κρουστών. Ο Ηρακλής εμφανίζεται στο τέλος επιβλητικός. Η ερμηνεία του θυμίζει όπερα και συγχωρεί την υπερβολή της εικόνας του.

Επισυνάπτω δύο βιντεάκια, που θα σας δώσουν μια ιδέα παραπάνω, καθώς και την υπόθεση του έργου! Σας έπεισα;

Υπόθεση, διανομή, ημερομηνίες:                                                                                         http://www.n-t.gr/el/events/trahinies/

Το διαφημιστικό σποτ, από το Εθνικό Θέατρο:                       http://www.youtube.com/watch?v=GGzpuY4dM7o

Οι «Τραχίνιες» στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο:                             http://www.youtube.com/watch?v=KH2ZNEbloYc Image

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to για τις Τραχίνιες του Σοφοκλή, στους Φιλίππους

  1. Pingback: #σπείρα_καλακαίρι | σπείρα

  2. Pingback: #σπείρα_καλoκαίρι | σπείρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s