καλοκαίρι αλ πέστο…

της Νένης Μήλιου

Στην καλοκαιρινή ραστώνη, βαθιά χωμένοι σε μια ευτυχία με μόνο προορισμό τον ανιαρό Σεπτέμβρη, νιώθουμε όλοι έτοιμοι και περιέργως ικανοί να αυτοσχεδιάσουμε στο κάθε φορά «επί τόπου», είτε αυτό είναι πιθανές αντιδράσεις και συμπεριφορές, είτε είναι εμπνευσμένες συνταγές μαγειρικής.

Βγαίνεις στο μπαλκόνι. Δεκαπενταύγουστος, η πόλη άδεια, άοσμη, ουδέτερη. Κι όμως, Imageαναπνέεις όλος παραδόξως μια ανέλπιστη, θεόσταλτη έμπνευση. Τέλος –το παίρνεις απόφαση ρε παιδί μου-, θα μαγειρέψεις. Πλέκεις στα μαλλιά σου μια πρόχειρη πλεξούδα με την φλοράλ κορδέλα και σηκώνεις τα μανίκια της γαλάζιας πουκαμίσας. Κολλάς. Και τώρα τι; Βγαίνεις γλαρωμένη απ’ την κουζίνα στο μπαλκόνι. Οι βασιλικοί σου επιμένουν να μυρίζουν. Χμ, οι βασιλικοί σου… Ανοίγεις περίεργη τον υπολογιστή, googlάρεις «βασιλικός».

«Ο βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των λεγόμενων Χειλανθών. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ονομασία «βασιλικός» του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με το θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή φαρμακευτική ως βότανο καθώς πιστεύεται πως καταπραΰνει το στομαχόπονο και τον κεφαλόπονο, ενώ στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν και σαν επίθεμα μετά από δάγκωμα εντόμου, σκορπιού ή και φιδιού. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας το άρωμα των οποίων μοιάζει κάπως με αυτό του γλυκάνισου. Αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, σούπες κ.τ.λ. ενώ ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα.»

Image Λίγη ώρα μετά, καταλήγεις με λυμένα μαλλιά και λερωμένα τελικά μανίκια. Είσαι πασαλειμμένη με βούτυρο και σάλτσα. Εδώ κι εκεί, στέκουν σκορπισμένα φύλλα από αποξηραμένο ή φρέσκο βασιλικό. Κοιτάς θριαμβευτικά ένα πορσελάνινο πιάτο στο οποίο φιγουράρει περήφανα πια μια μακαρονάδα αλ πέστο. Τοποθετείς τελετουργικά ένα φυλλαράκι βασιλικού στην κορυφή. Εν τέλει, βρίσκεσαι πια καθισμένη οκλαδόν στο πάτωμα της λευκής κουζίνας με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι και το ελαφρύ μα πεντανόστιμο πιάτο σου. Κι οι βασιλικοί στο μπαλκόνι επιμένουν πάντα να μοσχοβολούν…

(!) Οι φωτογραφίες είναι της Ιφιγένειας Μουμτζή.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to καλοκαίρι αλ πέστο…

  1. Pingback: #σπείρα_καλακαίρι | σπείρα

  2. Pingback: #σπείρα_καλoκαίρι | σπείρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s