Ο κόσμος σου κι ο κόσμος μου

του Θοδωρή Φλεβάρη

ImageΣύμφωνα με τους νόμους που έχουμε παγκοσμίως η ιδιοκτησία θεωρείται δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Το δικαίωμα να του ανήκει κάτι, να έχει κάτι να αποκαλεί δικό του. Πέρα όμως από την νομοθεσία που το θεσπίζει όλο αυτό, οι άνθρωποι έχουμε και από μόνοι μας αυτό το αίσθημα. Ορίζουμε τι είναι δικό μας με διάφορους τρόπους, όπως τα ζώα ορίζουν την περιοχή που τους ανήκει μέσω του κατουρήματος –θα πω ούρηση να φανώ πιο κύριος. Εμείς, όντας «πολιτισμένοι» ορίζουμε τι είναι υπό την κατοχή μας με άλλους τρόπους. Κάποιοι βάζουν σημειωματάκια πάνω σε πράγματα όταν συζούν με κάποιον, είτε βάζουν το χέρι τους γύρω από την κοπέλα τους/αγόρι τους, για να δείξουν ότι είναι εκτός ορίων να αποκτηθούν από άλλον.

Αντίστοιχα, ορίζουμε το πώς βλέπουμε τον κόσμο μας με παρόμοιους τρόπους. Όλοι μας, τουλάχιστον κατά της δικιά μου άποψη, ζούμε σε έναν μικρόκοσμο. Αυτός είναι που μαζί με την ανάγκη του tumblr_ls78e5Q4LF1qgbg0co1_500_largeανθρώπου να βάζει τα πάντα σε καλούπι, μας κάνει να αποκτούμε και ένα προσωνύμιο. Ο «Μεταλλάς», ο «Πανκ» ή ο «Κλόουν της παρέας» δεν είναι τίποτα άλλο από το πώς εμείς οριοθετούμε το ποιοι είμαστε και, κατ’ επέκταση, πώς βλέπουμε τον κόσμο. Ειδικότερα, με την εμφάνιση μας –ας πάρουμε την περίπτωση του μεταλλά που επιλέγει το μακρύ μαλλί και τις μπλούζες γνωστών γκρουπ της μέταλ- καθώς και τον τρόπο με τον οποίον συμπεριφερόμαστε, δίνουμε στον άλλον μια αίσθηση για το ποιόν μας, την οποία κάποιοι αποκαλούν αύρα. Έχοντας αυτό στο μυαλό, μπορεί κανείς να καταλάβει πιο εύκολα, γιατί θέλουμε να κάνουμε παρέα ή να ξεκινήσουμε μια σχέση με άτομα, τα οποία δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά.

ImageΟ λόγος, τώρα, για τον οποίον υπάρχει αυτή η έντονη σπίθα που όλοι μας έχουμε νιώσει σε συζητήσεις με αυτούς, τον λέμε χημεία. Και οι δυο μας ανήκουμε στον ίδιο μικρόκοσμο ή ο ένας ανήκει στον ιδεατό κόσμο του άλλου. Αν εγώ, παραδείγματος χάρη, πιστεύω σε έναν κόσμο γεμάτο ειρήνη και ευτυχία και προβάλλω τον εαυτό μου, αντίστοιχα, ως ένα αγνό και συνεχώς χαρούμενο παιδάκι, θα προσελκύσω άτομα του ίδιου μικρόκοσμου ή άτομα που επιζητούν μια δόση αυτής της ιδεολογίας που έχω. Όπως καταλάβατε, δεν μιλάω για κάποια πολιτική ή κοινωνική ιδεολογία, μιλάω για το πώς είναι για έμενα ο κόσμος. Πώς εγώ αντιλαμβάνομαι το γέλιο κάποιου, την δυστυχία του τάδε, πώς εκφράζομαι μέσα από το άλφα έργο τέχνης ή τι θεωρώ όμορφο.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s