συζητώντας με τη Σώτη Τριανταφύλλου…

συνέντευξη στη Νίκη Κωνσταντίνου Σγουρού

ImageΚαλησπέρα,

στην αρχή είχα σκεφτεί να σας ρωτήσω πιο πολλά πράγματα σχετικά με τα βιβλία σας, αλλά δεν μου βγήκε. Έχω μια τάση να κρατάω αυτά που σκέφτομαι για τα βιβλία κάπως κρυφά, για να μη χαλάσω τη μαγεία τους. Τα ίδια τα βιβλία όμως μου αρέσει να τα μοιράζομαι -φτάνει να μην τα τσακίζουν στην ράχη οι υπόλοιποι αναγνώστες.

Ποιο βιβλίο θα μοιραζόσασταν σήμερα με έναν μαθητή λυκείου;

Πάνω από ένα. Γράφω με ψευτο-εύκολο ύφος που μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους πολύ νέους. Το «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης», το «Αύριο μια άλλη χώρα», «Ο υπόγειος ουρανός», «Η συγχώρεση», «Φτωχή Μάργκο», «Για την αγάπη της γεωμετρίας» είναι βιβλία που μπορούμε να μοιραστούμε με τους μαθητές. Όταν οι ήρωες των μυθιστορημάτων είναι πολύ νέοι, κατά κάποιον μαγικό τρόπο, πολύ νέοι είναι και οι αναγνώστες. Εξάλλου, όπως υπαινίχθηκα, χειρίζομαι ακόμα και τα πιο ακραία γεγονότα με υποδηλωτικό τρόπο. Γράφω βιβλία ανθρωπιστικά – ο ανθρωπισμός θα έπρεπε να είναι μέρος της παιδείας μας, άρα και των νεανικών αναγνώσεων.

Θυμάμαι έχετε πει πως τα βιβλία και το rock’n’roll σας έσωσαν κάποτε τη ζωή. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο και πώς σώζουν έναν άνθρωπο;

Καλά, εδώ χρειάζομαι πολλές σελίδες για να απαντήσω! Όλο το ροκ εντ ρολ από το 1950 μέχρι σήμερα μού σώζει τη ζωή ξανά και ξανά. Μεγάλωσα μέσα στην ασχήμια αλλά επιζητούσα να βαδίσω στην ομορφιά. Η μουσική μού πρόσφερε αυτή την υπέροχη ευκαιρία. Όταν αγόρασα τον πρώτο μου δίσκο βινυλίου, ένα άλμπουμ των Beatles, ήξερα ότι θα γινόμουν εκστατικά ευτυχισμένη στη ζωή. Και εκστατικά ευτυχισμένη έγινα.

Μέσα από τα βιβλία μπορούμε διαρκώς να «φεύγουμε». Εσείς έχετε φύγει πολύ, έχετε ζήσει σε πολλά μέρη. Πού ανήκετε πραγματικά; Ποια η σχέση σας με την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι πατρίδα μου και ό,τι συμβαίνει εδώ με αφορά προσωπικά. Αλλά, έχω δύο ακόμα υιοθετημένες πατρίδες: τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ κι άλλες χώρες – αγαπώ πολλές χώρες και πολιτισμούς.

 Και την κρίση;

Η κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο της ζωής μου και με έχει κάνει φτωχότερη. Δεν πειράζει. Μου αρκεί που έχω δουλειά και ζω ανάμεσα στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Παραλλήλως προσπαθώ να βοηθήσω, με τον τρόπο μου, να αλλάξουν τα άσχημα πράγματα που μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο, που προκάλεσαν αυτή την κρίση η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά ηθική, κρίση αξιών.

Τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος σήμερα;

Να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί, να σέβεται τους θεσμούς και τους νόμους, να περνάει τον χρόνο του όμορφα, παραγωγικά, δημιουργικά. Να δημιουργεί φιλίες, να ανακαλύπτει τον κόσμο με περιέργεια και αποφασιστικότητα.

Και πώς μπορεί να προσεγγίσει ένας νέος σήμερα τη φιλοσοφία; Πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει τη ζωή του, τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον έρωτα, τις φιλίες ή την σχέση του με την κοινωνία;

Αν διαβάσουμε το βιβλιαράκι «Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής» θα δούμε μια άποψη για το πώς μπορούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία, την εσωτερική γαλήνη και τη δημιουργικότητα. Πώς να γίνουμε δηλαδή καλοί πολίτες, καλοί άνθρωποι, ανοιχτοί στα μεγάλα αισθήματα. Κάνω λόγο γι’ αυτό το βιβλιαράκι επειδή κι εδώ η απάντηση είναι μακροσκελής – θα έδινα πάντως μια σύντομη συμβουλή: να μην ακολουθούμε το κοπάδι, να σκεφτόμαστε με το δικό μας μυαλό. Επίσης, να προσέχουμε την υγεία μας, το σώμα μας. Και να αντιμετωπίζουμε την κοινωνία όχι σαν κάτι απαίσιο και εχθρικό αλλά σαν κάτι μέσα στο οποίο θα ανθίσουμε, θα προχωρήσουμε και θα γίνουμε ευτυχισμένοι.

 Ευχαριστώ πολύ…

Image Image Image Image

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s