συζητώντας με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη για την ομάδα “Μπορούμε”

συνέντευξη στη Νίκη Κωνσταντίνου Σγουρού

mporoumeΞεκινώντας, θα ήθελα να μας περιγράψεις με λίγα λόγια ποια ακριβώς είναι η δουλειά της ομάδας του «Μπορούμε» και πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα τέτοιο εγχείρημα;

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι ουσιαστικά ένας επικοινωνιακός κόμβος που διαχειρίζεται την πληροφορία σχετικά με πιθανές δωρεές περισσευούμενου και μη φαγητού από ιδιώτες και εταιρείες προς κοινωφελείς οργανισμούς και φορείς, όπως συσσίτια, ιδρύματα και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων.
Ο βασικός σκοπός ύπαρξης μας είναι η μείωση της σπατάλης φαγητού και ουσιαστικά βοηθάμε να φέρουμε σε επαφή αυτούς που έχουν και θέλουν να δώσουν φαγητό με αυτούς που έχουν ανάγκη να το λάβουν.
Η ιδέα ξεκίνησε από την Ξένια Παπασταύρου η οποία παρατηρώντας τη σπατάλη τροφίμων γύρω της θέλησε να βρει έναν λειτουργικό τρόπο αξιοποίησης αυτών υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Δώσε μας μια χαρακτηριστική εικόνα που είτε ενθάρρυνε είτε επιβεβαίωσε τη σημασία της κίνησης…

Μία χαρακτηριστική εικόνα είναι μία σακούλα από φρέσκο ψωμί, το οποίο δεν καταναλώθηκε από ένα εστιατόριο και έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, τη στιγμή που 2 οικοδομικά τετράγωνα πιο πέρα υπάρχει συσσίτιο που δυσκολεύεται να παρέχει όσο ψωμί χρειάζονται οι άνθρωποι που σιτίζονται εκεί.
Αυτό είναι το άσχημο οξύμωρο που θέλουμε να ανατρέψουμε.

Τι κινητοποιεί έναν άνθρωπο εργαζόμενο, μαθητή, φοιτητή να αφιερώσει τον ελεύθερό του χρόνο σε μια εθελοντική οργάνωση;

Τον κινητοποιεί η χαρά του να προσφέρει το χρόνο του υπέρ ενός σκοπού που τον ενδιαφέρει και που κατά πάσα πιθανότητα λειτουργεί υπέρ της βελτίωσης μιας αρνητικής κατάστασης στην κοινωνία γύρω του.
Το πάθος και η αφοσίωση που επιδεικνύουν οι εθελοντές είναι σε επίπεδο που θα ζήλευαν εταιρείες με τους μεγαλύτερους μισθούς!
Σε δεύτερο επίπεδο και ειδικά για τους νεότερους υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα όπως το γεγονός ότι η συμμετοχή σε μια εθελοντική οργάνωση βελτιώνει αισθητά το βιογραφικό του ή ακόμα και η κοινωνικοποίηση μέσα από μία ομάδα που λειτουργεί προς τον ίδιο σκοπό.

12358_498429840246343_1113293162_nΘα άλλαζε η Ελλάδα αν δεν ήταν η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντισμού;

Σίγουρα θα άλλαζε η κοινωνία μας καθώς οι περισσότερες από τις εθελοντικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται υπέρ ενός κοινωφελούς σκοπού.
Για παράδειγμα, όσοι πιο πολλοί ενισχύουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ τόσο περισσότερη τροφή δεν θα καταλήγει στα σκουπίδια αλλά θα προσφέρεται σε ανθρώπους με ανάγκη.

Δηλαδή, εσύ φανταζόσουν τον εαυτό σου σε μια τέτοια δουλειά όταν τέλειωνες το σχολείο ή έπαιρνες το πτυχίο σου;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα τι θα έκανα με τη ζωή μου όταν τελείωνα το σχολείο, όπως υποθέτω και οι περισσότεροι! Σημασία έχει να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα ώστε να βρεις αυτό στο οποίο θα αφοσιωθείς 100% γιατί μόνο έτσι θα γίνεις καλός σε αυτό που κάνεις.
Από την άλλη, και τώρα στα 36 να με ρωτήσεις τι θα κάνω σε μερικά χρόνια θα σου πω πάλι «δεν έχω ιδέα»!
Με άλλα λόγια το τελευταίο που πρέπει να κάνεις ένα νέο παιδί, ειδικά σήμερα που τα πράγματα μεταβάλλονται με ταχύτατο ρυθμό, είναι να αγχωθεί με το τι θα κάνει μεθαύριο!

Επιστρέφοντας όμως στην σπατάλη των τροφίμων στην Ευρώπη, υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας για να την ανατρέψει;

Το 40% της σπατάλης τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά, δηλαδή το ψυγείο μας και αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να δράσει καθημερινά και ουσιαστικά στην μείωση της σπατάλης.
Μπορούμε να προσέχουμε τις καταναλωτικές μας επιλογές, να μην μαγειρεύουμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, να παίρνουμε μαζί μας το φαγητό που δεν φάγαμε στο εστιατόριο μέχρι και να ενημερώνουμε για το πόσο εύκολο είναι σήμερα να μην πάει καμία μερίδα φαγητού χαμένη με τη βοήθεια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Στο www.boroume.gr μπορεί κανείς να διαβάσει το δεκάλογο κατά της σπατάλης φαγητού και να δει πως μπορεί να βοηθήσει ο καθένας με τον τρόπο του.

Και πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος άμεσα το έργο του «Μπορούμε»;logo

Στη σελίδα http://www.boroume.gr/mporeis-na-voithiseis/ έχουμε αναρτήσει κάποιους ενδεικτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει κάποιος άμεσα το ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Τονίζω ότι είναι «ενδεικτικοί» καθώς αν διαβάσει κανείς τα άρθρα στην ιστοσελίδα μας θα παρατηρήσει ότι το μόνο όριο στους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να βοηθήσει είναι η δικιά του φαντασία!

Ευχαριστώ πολύ πολύ…

(!) Μάθετε τα πάντα για την ομάδα ΜΠΟΡΟΥΜΕ saving food-saving lives μέσω της ιστοσελίδας τους, της σελίδας τους στο facebook ή στο twitter.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to συζητώντας με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη για την ομάδα “Μπορούμε”

 1. mariaaliferi says:

  Νίκη μου,
  Είθε το “μπορούμε” να το νοιώσουν όλο και περισσότεροι νέοι
  στους τομείς που τους ενδιαφέρουν!!!!!!
  Love from
  Maria Aliferi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s