Τι είναι το θΘ τελικά;

της Νίκης Κωνσταντίνου Σγουρού

-με την συμβολή και της επισημάνσεις της Μαίρης Λεονάρδου

Η ομάδα θΘ κατέκλυσε τη Θεσσαλονίκη με τα αρχικά της, γιατί ήθελε να μας πει κάτι μεγάλο.Image

Ρώτησα τα παιδιά στα πεζούλια της Ικτίνου, τις φίλες μου, τον μπαμπά μου και όλοι αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο: αν μάθεις πες μας.

Και όταν ξαφνικά έμαθα, χάρηκα πολύ. Είδα την αφίσα, ήταν θεατρική παράσταση, Βάκχες -και μάλιστα εργασία Βάκχες· δεν πρόσεξα τίποτα άλλο. Είχα καιρό να πάω θέατρο, έψαχνα κάτι που ποτέ δεν έβρισκα: ήμουν χαρούμενη. Κοίταξα τις μέρες, φέρθηκα εγωιστικά, ανακοίνωσα “εγώ θα πάω”: ήμουν ενθουσιασμένη. Όταν μάλιστα συνέδεσα το όνομα και κατάλαβα πως ο εκτελεστής του εγχειρήματος ήταν ο αγαπημένος Σπύρος Μαλταμπές της Μικράς Αγγλίας, ο ενθουσιασμός άλλαξε μορφή, περίμενα πια ανυπόμονα να δω αυτό το οικείο πρόσωπο σε κάτι διαφορετικό, νεανικό, δικό του.

ImageΚαλά έκανα! Η παράσταση με γέμισε. Με γέμισε φως, ήχο, χρώμα, αίσθηση θεάτρου. Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά αν μου άρεσε ή όχι· ήταν κάτι άλλο. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά η παράσταση πετύχαινε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποστασιοποίηση: το μάτι αποδεσμευόταν, το αυτί το ίδιο. Το μυαλό λειτουργούσε μόνο του, κάτι αποθηκευόταν αυτόματα και αδιαμεσολάβητα στο πίσω του μέρος. Ασυνείδητα έβλεπες χωρίς να βλέπεις, άκουσες χωρίς να ακούς. Παρακολουθούσες χωρίς να μπορείς να σχολιάσεις ή να βαρεθείς συνεπαρμένος από τον θόρυβο των λέξεων, την ένταση και την λάμψη του κάδρου.

Στο Αλατζά Ιμαρέτ που άργησα να ανακαλύψω την ομορφιά του, οι θΘ συνέθεσαν και εκτέλεσαν ένα εμπνευσμένο θεατρικό παιχνίδι.

 

Image(!) θΘ — Project Bacchae/Εργασία Βάκχες: παίζεται από τις 22 Απριλίου μέχρι και τις 27, στο Αλατζά Ιμαρέτ, στην Κασσάνδρου. Η παράσταση “Εργασία Βάκχες” είναι μια solo performance, όπου ένας ηθοποιός επί σκηνής αφηγείται τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Η ιδέα, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία είναι του Ανδρέα Κωνσταντίνου. Μαζί του εργάστηκαν ο Κωστής Λιολιόπουλος (μουσική), ο Κωνσταντίνος Παυλίδης (εικαστική επιμέλεια), η Ελεάνα Θαλασσούδη (κουστούμι), η Χριστίνα Χριστοδούλου (φωνητικά) και ο Mike Rafail (φωτογραφίες, βίντεο και graphicdesign).

για περισσότερες πληροφορίες: http://projectbacchae.com/

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Τι είναι το θΘ τελικά;

  1. mariaaliferi says:

    “Ασυνείδητα έβλεπες χωρίς να βλέπεις, άκουσες χωρίς να ακούς” αυτό για μένα θα πει ζωντανή δημιουργική επικοινωνία…και την αποδίδει τέλεια το κείμενο. Ευχαριστούμε Νίκη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s