Σαρλί είμαι εγώ, είσαι εσύ…

[Σήμερα, έναν μήνα και μια μέρα μετά το χτύπημα, η σπείρα δημοσιεύει το κείμενο που τα μέλη του 15μελούς του λυκείου του γερμανικού έγραψαν για τους συμμαθητές τους: σαν μια μικρή υπενθύμιση της φρίκης που προκαλεί η βία και του χρέους μας να προστατέψουμε την ελευθερία της έκφρασης.]

Je_suis_Charlie.svgΤην Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 12 άνθρωποι πέφτουν νεκροί στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ανάμεσά τους σκιτσογράφοι: μερικοί από τους σημαντικότερους της Ευρώπης.

Η στοχευμένη αυτή πράξη βίας ήταν αποτέλεσμα των σκίτσων που καυτηρίαζαν έντονα το Ισλάμ και τον θρησκευτικό φανατισμό. Απέναντι στα καλοξυμμένα μολύβια οι σφαίρες των καλάσνικοφ…

Το γεγονός σόκαρε ολόκληρη την Ευρώπη. Πλήθος κόσμου βγήκε στο δρόμο με το σύνθημα “Je suis Charlie”, είμαι και εγώ Σαρλί, εκφράζοντας την απέχθειά του στην βία, διαδηλώνοντας για την διασφάλιση της ελευθερίας του τύπου.

Μετά το χτύπημα στους διδύμους πύργους, ήταν ίσως η πρώτη επίθεση που έφτασε τόσο κοντά μας. Και είναι ανθρώπινο, να συνειδητοποιεί κανείς κάποια πράγματα, όταν νιώθει την απειλή δίπλα του. Ο ανθρώπινος φόβος γεννά όμως τέρατα και συχνά διαιωνίζει το μίσος.

Ζούμε σε έναν κόσμο που η ειρήνη πλήττεται διαρκώς. Χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν καθημερινά από βόμβες “άγνωστης προέλευσης”, οι αιματηρές παρεμβάσεις της δύσης τής έχουν στερήσει το ηθικό πλεονέκτημα. Πώς να μιλήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν της αποικιοκρατίας ή τον πόλεμο στο Ιράκ;

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ανοίγουν τον δρόμο σε αυξημένους ελέγχους, σε νέες ένοπλες επεμβάσεις, σε ακραίες πολιτικές θέσεις, σε μια όλο και αυξανόμενη ισλαμοφοβία.

Δεν μπορούμε όμως να δεχόμαστε τη βία!

Σαρλί είσαι εσύ, είμαι εγώ. Είμαστε όλοι όσοι βρισκόμαστε στη μέση. Όλοι όσοι δεν συμμετέχουμε σε καμία βία. Όσοι τρομάζουμε από την έλλειψη ανεκτικότητας, από τον ρατσισμό, από την καταπάτηση των ανθρώπινων ελευθεριών, από τους θανάτους, από τους πυροβολισμούς.

Και είναι χρέος μας -εμάς που είμαστε στη μέση- να φωνάξουμε, να διασφαλίσουμε τα σύνορα ενός κόσμου που δεν συγχωρεί τη βία, που δεν επιτρέπει το μίσος και τις ακρότητες, που σέβεται το διαφορετικό, που ανέχεται την σάτιρα και την ελευθερία του τύπου.

unnamed (2)Εμείς -οι νέοι Σαρλί- οφείλουμε να πολεμήσουμε για μια Ευρώπη ανοιχτόμυαλη και κοσμοπολίτικη. Για μια κοινωνία πολυπολιτισμική και ελεύθερη από συντηρητισμούς. Για μια νέα γενιά φορέα ειρήνης. Για έναν κόσμο χωρίς βία.

Μιλήστε, φωνάξτε, ζωγραφίστε, φωτογραφίστε. Πείτε την αλήθεια. Αγαπήστε το διαφορετικό και ανοίξτε τα μάτια σας μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει και αξίζει να προσπαθήσουμε να συνδιαμορφώσουμε.

Advertisements

About speira_mag

ανεξάρτητο μαθητικό περιοδικό
This entry was posted in extras and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s